Woensdag 14/7

Na één week regen staat de rivier de Ourthe heel hoog. En het blijft heel hard regenen. De tentjes worden afgebroken. Het water blijft stijgen. Voor alle zekerheid worden zoveel mogelijk caravans naar SecondHome gebracht. Tot de politie en de burgemeester komen. Men krijgt het bevel onmiddellijk te stoppen en iedereen moet onmiddellijk de camping verlaten. Het gaat zeer snel. Iedereen ziet het water stijgen. Niettegenstaande SecondHome meer dan anderhalve meter hoger ligt dan Holiday, moest ook iedereen van SecondHome worden geëvacueerd. Enkel de campinguitbaters en de jobstudente mogen blijven. Die zitten dan ook veilig op hun appartement.

 

Donderdag 15/7

Het water staat zeker 2 meter hoog op Holiday. Caravans van andere campings drijven voorbij en sleuren onze caravans mee. Sommige caravans slaan kapot tegen de brug. Andere caravans blijven hangen in de bomen. Niemand kan nog iets doen. De jobstudente is deze ochtend ook geëvacueerd uit het appartement en als laatste vertrekken ook de uitbaters Patrick en Helia. Alleen een klein probleempje: Een moeder en haar dochter willen hun caravan op SecondHome niet verlaten. Alles wordt toch opgelost.

Het water blijft de hele dag even hoog staan. Op Holiday tot 2 meter, op SecondHome 30cm. De weg naar de camping is afgesloten. Alle wegen naar La Roche worden geblokkeerd voor toeristen.

 

Vrijdag 16/7

Water trekt stilletjes aan weg. Nog altijd is de toegang verboden. We kunnen enkel de ravage zien op de camera’s. Vreselijk beelden!

 

Zaterdag 17/7

Het water trekt meer en meer weg. We zien nog meer puin. Wat een ravage. 50 jaar bestaat Camping de l’Ourthe, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. Ongelooflijk. Zwaar beschadigde caravans hingen in de bomen, plakten tegen de bruggen, overal kleren, ijzer, frigo’s, voortenten, stoelen, ... . Net een film in de bioscoop.

Wij starten een steunactie voor de getroffen kampeerders die hun caravan verloren. Deze actie steunen kan nog altijd =

https://steunactie.be/actie/seizoensklanten-camping-de-l-ourthe-verliezen-hun-caravan

 

Zondag 18/7

Twee derden van de camping is weer ‘droog’. De Ourthe neemt stilletjes aan terug haar natuurlijke vorm aan. Het terrein blijft heel drassig. Gelukkig valt het weer nu wel mee, om het opruimen te beginnen. Kampeerders komen terug naar La Roche om hun schade op te meten. Kijken wat er nog overblijft van hun caravan. Héél emotioneel! Hun caravan, hun camping, … alles kapot of weg. Iedereen zoekt naar wat nog kan teruggevonden worden van hun inboedel, van hun voortent, van hun caravan. Ook mensen van andere campings. Drieste taferelen.

Op de camping liggen alle hagen om of zijn verdwenen. Meegesleurd met het water. Mooie bomen moeten er ook aan geloven. Straten zijn weg. Het nieuwe speelplein is zwaar beschadigd. Loungemeubels, tuinstoelen en parasols ook weg. Computers, diepvriezers en frigo’s zijn voor het schroot. Het pas vernieuwd sanitair is beschadigd. Onze gastank ligt een tiental meters verder. Elektriciteitspalen zijn uit de grond gerukt, en liggen 50 meter verder, nog met de betonblok eraan. Het weggetrokken water laat een spoor van modder na, in de winkel, de receptie en de sanitaire blokken.

Intussen ontdekt men dat een andere klant ook een crowdfunding heeft opgestart.

 

Maandag 19/7

We moeten vooruit. We kunnen niet bij de pakken blijven zitten.

Alles moet besteld worden voor de heropbouw: Vele lege containers, onze boer met zijn kraan, onze timmermannen, onze tuinmannen, de reindienst van Stad La Roche … . Allen (buiten de reindienst van La Roche) regelen ze hun werk om ’s anderendaags al te beginnen! Super!

Er moeten ook goederen besteld worden: nieuwe loungezetels, nieuwe tuinmeubels, nieuwe frigo’s, diepvriezers, afwasmachines, wasmachine, aarde, gravé, … . Alles verloopt redelijk vlot.

 

En we kunnen beginnen opruimen. Maar wat een verrassing was dat!! Meer dan 50 mensen komen ons helpen. Zelfs mensen die hun caravan kwijt zijn. Velen namen speciaal verlof om te kunnen helpen. Nog nooit zo’n solidariteit gezien.

Dames beginnen spontaan de winkel, receptie en berging te bevrijden van alle modder.

Heren starten het opruimen op het terrein.

 

 

Dinsdag 20/7

Containers grof vuil worden afgevoerd. Caravans (of wat er nog van overblijft) worden weggetrokken, bomen worden terug rechtgezet, de overgebleven hagen worden ook rechtgezet en uitgekuist. Geen gemakkelijk werkje als men bedenkt dat ook al het afval van de andere campings erin blijft plakken… .

 

En terug zijn er meer dan 60 vrijwilligers die helpen: Mannen komen de hele dag met hun kraan werken, een carwashbedrijf uit Wevelgem komt onze oprit schoon spuiten, Stad De Panne en Nieuwpoort komt met kuisproducten, …

Het mooie weer zorgt ervoor dat het gras goed droogt.

’s Middags, als iedereen vooraan de belegde stokbroodjes en gebakjes komt eten, kan er al wat meer gelachen worden. Het is zwaar, maar de sfeer zit erin. Geen gekwetsten, geen doden, wel veel materiele schade. Plannen worden gesmeed om nieuwe caravans te plaatsen. Sommige mensen geven hun (weliswaar natte) caravan weg aan andere kampeerders die hun caravan kwijt zijn. Met een beetje kuiswerk is die weer als nieuw. Anderen verkopen hun prachtige caravan voor een zeer zacht prijsje. Allemaal hartverwarmende taferelen ziet men. Mensen die dachten niet meer terug te kunnen komen naar camping de l’Ourthe, vrolijken weer op.

 

Woensdag 21/7

Terug meer dan 50 man om te helpen. Een mevrouw komt speciaal van Moeskroen met verse soep voor de helpers. Iemand anders komt water uitdelen. Mensen rijden met hun quad of met hun jeep en aanhangwagen op en af met afval en caravans. Mannen leggen met een kraan kiezels en aarde terug op hun plaats. Sommigen onder hen werken dagen aan één stuk van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

En nog meer hartverwarmende taferelen: Een mevrouw geeft ons een zelfgemaakt hart in hout, met errond een riem gedraaid met daaop de tekst : ‘Een hart onder de riem’. Een jongen maakt een bord ‘Camping de l’Ourthe, mijn mening 5 sterren’. Vele knuffelkaartjes met troostende woorden. Bloemen van een collega camping. …

Verkopen, waarvan de opbrengst naar de slachtoffers van dit drama gaat, worden door onze klanten opgericht.

 

Donderdag 22/07

Het einde komt stilletjes aan terug in zicht. Vandaag een 10tal man om te helpen op het terrein. Kiezelsteentjes worden verder gelegd op het terras. Een vijftal dames verwijderen alle modder uit de sanitaire gebouwen.

 

Vrijdag 23/07

Vandaag wordt de geleverde boomschors terug verdeeld over het fitnesscentrum.

Een vaste kampeerder rijdt anderhalf uur heen en terug voor berging hut voor onze loungekussens in op te bergen.

 

Zaterdag 24/07 en de daaropvolgende dagen

De eerste toeristen na het drama van de 14de juli komen er aan. We kunnen terug starten.

De nieuwe meubels zijn geïnstalleerd, het speeltoestel is gerepareerd, de winkel heeft terug frigo’s en diepvriezers, de sanitaire blokken blinken terug, het terrein is opgeruimd. Gras ontbreekt nog wel op vele plaatsen. Héél veel plaatsen kunnen we gewoon nog niet gebruiken. Het blijft maar regenen en regenen. Zo krijgen we onze plaatsen nooit droog. De kampeerders, op enkelen na, begrijpen deze situatie. Deze kampeerders leggen we volgend seizoen dubbel en dik in de watten!

 

Maandag 9 augustus

Nog altijd zijn er vrijwilligers die helpen. We hebben beslist voor alle vrijwilligers en organisatoren van inzamelacties een BBQ avond te organiseren. Dit wordt heel waarschijnlijk nog dit seizoen in september op een mooie zomeravond. Iedereen wordt op voorhand verwittigd.

 

Hoop doet leven. Daarnet klonken de weerberichten als muziek in de oren: